Бруцеллез – қызбамен, қан тамыры, жүйке және басқа да жүйелердің әсіресе, тірек-қимыл аппаратының зақымдалуымен бірге жүретін инфекциялық ауру.
Бруцеллез ауруының алдын алу үшін жеке аулаларында мал ұстайтын адамдар:
- жануарларды ветеринариялық мекемеде тіркеуі, бирка түрінде тіркеу нөмірін алуы;
- сатып алу, сату, союға өткізу, жайылымға жіберу, жайылымда орналастыру және басқа да қозғалыстарды тек ветеринариялық қызметтің рұқсатымен және келісімімен жүргізуі;
- жаңадан сатып алынған жануарларға ветеринариялық зерттеулер мен өңдеу жүргізу үшін 30 күн бойы карантинге қоюы;
- бруцеллезге күдікті (түсік, өмір сүруге қабілетсіз төлдің туылуы) аурудың барлық жағдайлары туралы ветеринариялық қызметке хабарлауы;
- малды бағу бойынша ветеринариялық қызметтің ұсынымдарын қатаң сақтауы қажет.
Бруцеллезді жұқтырудың алдын алу мақсатында халық:
- өнімдерді қатаң белгіленген орындарда (базарлар, дүкендер, шағын маркеттер және т.б.) сатып алуы;
- жеке адамдардан сатып алынған шикі сүтті пайдалануды болдырмауы;
- етті сатып алғанда ветеринариялық-санитариялық сараптаудан өткізілгенін растайтын құжаттарды талап етуі;
- етті дайындаған кезде кемінде бір сағат термиялық өңдеуден өткізіп, шағын кесектермен пісіруі қажет.
Есте сақтаңыздар! Карантиндік іс-шараларды және жеке профилактика шараларын білу және оны қатаң орындау жануарлар арасында инфекцияның таралуын болдырмауға мүмкіндік береді. Көрсетілген ұсынымдарды сақтау бруцеллезді жұқтырудың алдын алуға көмектеседі.
К.ӘЖДЕНҒАЛИЕВА,
басқарма жетекші маманы.